Cum să construiești o marcă de angajator puternică
Cum să construiești o marcă de angajator puternică

Un brand de angajator puternic este esențial atunci când faci recrutare într-un mediu competitiv, unde companiile își dispută angajații talentați. Brandul de angajator reprezintă modul în care acesta este perceput de către angajați, foști angajați și de către publicul larg. O marcă de angajator puternică nu se construiește peste noapte, ci este rezultatul unui mix complex de strategii și acțiuni. În acest articol, vom analiza elementele-cheie în construirea unei mărci de angajator puternică și vom recomanda trei cărți relevante pe acest subiect.

1. Comunicarea transparentă și autentică

Studiile arată că transparența și autenticitatea sunt aspecte extrem de apreciate de către angajați în relația cu angajatorul lor. Astfel, o comunicare deschisă și transparentă este esențială în construirea unei mărci de angajator puternică. Aceasta include informarea angajaților despre deciziile și schimbările importante în companie, dar și încurajarea lor de a da feedback și de a participa activ la procesele decizionale.

De asemenea, angajatorul trebuie să fie autentic și să își asume valorile și cultura companiei, fără a încerca să creeze o imagine falsă sau să urmeze trenduri care nu reflectă realitatea. A fi autentic înseamnă să fii consecvent în comportament și să îți asumi și greșelile. Toate aceste aspecte contribuie la crearea unei imagini pozitive și credibile a companiei în ochii angajaților și a celor din exterior.

2. Investirea în dezvoltarea și bunăstarea angajaților

Un angajator puternic pune în centrul atenției bunăstarea și dezvoltarea angajaților săi. Acest lucru poate fi realizat prin investiții în programe de formare și dezvoltare, care să ofere angajaților oportunități de a învăța și a se dezvolta profesional. De asemenea, un angajator puternic are grijă de bunăstarea angajaților săi, oferind beneficii și avantaje care să îi motiveze și să îi fidelizeze.

Studiile arată că investițiile în formarea și dezvoltarea angajaților conduc la creșterea nivelului de loialitate, satisfacție și implicare a acestora. Totodată, un mediu de lucru sănătos și echilibrat este un factor important pentru retenția angajaților talentați și pentru atragerea altora noi.

3. Promovarea diversității și incluziunii

O altă caracteristică a unei mărci de angajator puternică este promovarea diversității și incluziunii. Aceasta înseamnă crearea unui mediu de lucru în care toți angajații se simt respectați și apreciați, indiferent de gen, rasă, orientare sexuală sau religie. Un angajator puternic recunoaște și valorizează diversitatea ca fiind un avantaj și încurajează un mediu de lucru deschis, echilibrat și nepartinitor.

Studiile arată că promovarea diversității și incluziunii are un impact pozitiv asupra satisfacției și performanței angajaților. Totodată, companiile care promovează diversitatea sunt percepute ca mai atractive de către potențialii angajați și se bucură de un nivel mai mare de succes în recrutare.

Recomandări de lectură

1. “The Employer Brand: Bringing the Best of Brand Management to People at Work” de Simon Barrow și Richard Mosley
2. “Employer Brand Management: Practical Lessons from the World's Leading Employers” de Richard Mosley și Lars Schmidt
3. “The Cult of the Leader: A Manifesto for More Authentic Business” de Christopher Bones