Beneficiile unui proces de onboarding eficient
Beneficiile unui proces de onboarding eficient

Ce este onboarding-ul si de ce este important

Onboarding-ul este un proces prin care noii angajati sunt pregatiti pentru integrarea lor in companie si in echipa de lucru. Acest proces include mai multe etape, precum introducerea in cultura si valorile companiei, familiarizarea cu structura organizatorica si cu pozitia lor in cadrul acesteia, precum si pregatirea pentru sarcinile si responsabilitatile specifice job-ului.

Un proces de onboarding eficient este crucial pentru succesul unui nou angajat si al companiei in ansamblu. Acesta poate influenta in mod direct retentia angajatilor, performanta acestora si chiar imaginea companiei pe piata muncii.

Potrivit unui studiu realizat de Society for Human Resource Management (SHRM), 69% dintre angajatori cred ca un proces de onboarding bine structurat este cheia pentru retentia angajatilor pe termen lung. De asemenea, un alt studiu realizat de Aberdeen Group arata ca un onboarding eficient poate creste productivitatea angajatilor cu pana la 70%. Aceste cifre dovedesc importanta procesului de onboarding si impactul sau asupra unei companii.

Beneficiile unui proces de onboarding eficient

In continuare, vom explora mai detaliat beneficiile unui onboarding eficient si cum acesta poate aduce plus-valoare atat pentru angajati, cat si pentru companie.

1. Introducerea in cultura si valorile companiei

Un proces de onboarding eficient le ofera noilor angajati o intelegere mai buna a culturii si valorilor companiei. Acest lucru este esential pentru crearea unei atmosfere pozitive de lucru si pentru adaptarea rapida in echipa. Potrivit unui studiu realizat de BambooHR, 72% dintre angajati spun ca obisnuirea cu cultura companiei este cheia pentru a se simti fericiti si integrati in echipa.

In plus, introducerea in cultura si valorile companiei poate imbunatati si nivelul de loialitate al angajatilor. Potrivit aceluiasi studiu, 51% dintre angajati sunt dispusi sa lucreze mai mult pentru o companie care promoveaza valorile lor personale.

2. Familiarizarea cu structura organizatorica

O buna intelegere a structurii organizatorice este cruciala pentru un nou angajat, deoarece ii ajuta sa isi creeze o perspectiva mai ampla asupra companiei si a pozitiei lor in cadrul acesteia. Un proces de onboarding eficient include prezentarea tuturor departamentelor si a relatiilor de lucru din cadrul companiei, astfel incat angajatii sa inteleaga mai bine cum isi pot indeplini sarcinile si cum pot colabora cu colegii din alte departamente.

3. Pregatirea pentru sarcinile si responsabilitatile specifice job-ului

Un proces de onboarding eficient include si pregatirea pentru sarcinile si responsabilitatile specifice fiecarui job. Acest lucru le ofera noilor angajati o sansa de a se familiariza cu asteptarile si cerintele locului lor de munca, astfel incat sa aiba mai multa incredere in abilitatile lor si sa poata aduce plus-valoare companiei inca de la inceput.

De asemenea, un onboarding eficient reduce timpii de adaptare a noilor angajati si ii face mai productivi mai devreme. Potrivit unui studiu realizat de Glassdoor, un procent de 22% dintre angajati incep sa lucreze mai eficient dupa un proces de onboarding bine structurat.

4. Retentia angajatilor si reducerea costurilor

Un proces de onboarding eficient contribuie si la retentia angajatilor pe termen lung. Unul dintre motivele principale pentru care angajatii parasesc o companie in primele luni de la angajare este nereusita in a se integra in echipa si in cultura companiei. Prin urmare, un onboarding eficient poate reduce rata de fluctuatie a angajatilor si implicit costurile cu recrutarea si formarea unui nou angajat. Potrivit unui studiu realizat de SHRM, costurile cu recrutarea unui nou angajat pot ajunge pana la 60% din salariul anual al acestuia.

5. Imbunatatirea imaginii companiei

Un proces de onboarding eficient poate contribui si la imbunatatirea imaginii companiei pe piata muncii. Un nou angajat care este bine pregatit si care se simte integrat in echipa poate deveni un ambassador al companiei, recomandand-o altor potentiali angajati si vorbind pozitiv despre aceasta in mediul online sau offline. Astfel, compania poate atrage candidati de calitate si poate crea o imagine puternica si pozitiva in fata publicului.

Carti relevante despre procesul de onboarding

Daca sunteti interesati sa aflati mai multe despre procesul de onboarding si cum poate fi implementat eficient in compania dumneavoastra, va recomandam urmatoarele carti:

1. "The Power of People: Learn How Successful Organizations Use Workforce Analytics To Improve Business Performance" de Nigel Guenole, Jonathan Ferrar si Sheri Feinzig - Aceasta carte exploreaza importanta folosirii analiticii fortei de munca pentru a imbunatati performanta companiei, inclusiv in ceea ce priveste procesul de onboarding. Autorii ofera studii de caz si exemple practice pentru a arata cum analitica poate aduce plus-valoare unei organizatii si poate ajuta la retentia si dezvoltarea angajatilor.

2. "Successful Onboarding: A Strategy to Unlock Hidden Value Within Your Organization" de Mark Stein si Lilith Christiansen - Aceasta carte ofera o perspectiva asupra procesului de onboarding din punctul de vedere al angajatorului, prezentand strategii si metode pentru a face ca noii angajati sa se integreze mai rapid si mai eficient in echipa. De asemenea, autorii ofera sfaturi pentru a mentine retentia si productivitatea angajatilor pe termen lung.

3. "The Essential Guide to Onboarding: Making New Employees Feel Like Part of the Team" de Diane Arthur - Aceasta carte este un ghid practic pentru implementarea unui proces de onboarding eficient, oferind sfaturi si instrumente pentru a facilita integrarea noilor angajati in echipa. Autorul abordeaza si aspecte precum cultura organizationala, comunicarea cu noii angajati si evaluarea eficientei procesului de onboarding.

Un proces de onboarding eficient poate aduce numeroase beneficii atat pentru angajati, cat si pentru companie. De la crearea unei atmosfere pozitive de lucru si pana la imbunatatirea imaginii companiei, un onboarding bine structurat poate face diferenta intre succes si esec in retentia si performanta angajatilor. Prin urmare, companiile ar trebui sa acorde o atentie sporita acestui proces si sa il implementeze in mod eficient pentru a obtine rezultate pozitive pe termen lung.

Comments are closed!